مراحل ثبت شرکت در ترکیه 2023
نویسنده: ZandCapitalکشور ترکیه با کسب جایگاه دوم در فهرست اقتصادهای در حال رشد در جهان مکان خوبی برای سرمایه گذاری از نوع تاسیس شرکت های تجاری برای متقاضیان خارجی و ایرانی ها است. ایرانی ها در سال های اخیر انواع شرکت های تجاری را در ترکیه تاسیس کرده اند و از طریق اخذ اقامت ترکیه با ثبت شرکت از مزایای فراوان زندگی و کار در این کشور برخوردار شده اند. مقاله پیش رو حاصل تلاش های مشاوران موسسه زندکپیتال برای ارائه اطلاعات لازم در مورد شرایط و مراحل ثبت شرکت در ترکیه در سال 2023 می باشد. با ما همراه باشید.
تمامی مراحل ثبت شرکت در ترکیه + هزینه و شرایط
متقاضیان خارجی برای هر گونه فعالیت تجاری مانند افتتاح رستوران، کافه، سالن زیبایی و غیره در ترکیه ابتدا باید شرکت ثبت کنند. تمامی متقاضیان خارجی و از جمله ایرانی ها در ترکیه باید برای شروع هر کسب و کاری باید برای ثبت و تاسیس شرکت درخواست دهند. بر اساس قانون FDI ترکیه، متقاضیان و سرمایه گذاران خارجی اجازه دارند تا از حقوق و تعهدات مشابه با سرمایه گذاران داخلی این کشور برخوردار شوند. در واقع مراحل و شرایط ثبت شرکت و انتقال سهام مانند شرایطی است که برای سرمایه گذاران داخلی اعمال می شود. سرمایه گذاران خارجی می توانند هر نوع شرکت را بر اساس قانون تجارت ترکیه (TCC) در این کشور ثبت و تاسیس کنند. البته ثبت شرکت واردات و صادرات در ترکیه و یا دیگر انواع شرکت های تجاری در ترکیه باید مطابق با استانداردهای بین المللی باشد، موجب تقویت فعالیت های سهام خصوصی و عرضه عمومی شود، باعث شفافیت در مدیریت عملیات شود و یک فضای تجاری فعال و پویا را ایجاد کند. علاوه بر این باید مطابق با قوانین اتحادیه اروپا و همچنین با روند الحاق به اتحادیه اروپا فعالیت کند. هزینه ها و شرایط ثبت شرکت های تجاری در ترکیه بر اساس نوع شرکت ها متفاوت است.
آخرین قوانین ترکیه در مورد ثبت شرکت های تجاری در سال 2023
ترکیه اصلاحاتی را با هدف تسهیل تجارت به منظور بهبود فضای سرمایه گذاری، حذف تشریفات اداری در راه اندازی یک تجارت و به حداقل رساندن هزینه ها و رویه ها آغاز کرده است. برای این منظور، تأسیس یک شرکت در حال حاضر فقط در اداره های ثبت تجارت واقع در اتاق های بازرگانی این کشور انجام می شود و به گونه ای طراحی شده است که یک مرحله ای باشد. در واقع کل فرآیند در همان روز تکمیل می شود.
انواع ثبت شرکت در ترکیه
متقاضیان خارجی و ایرانی ها با دارا بودن شرایط لازم می توانند انواع شرکت ها را در کشور ترکیه تاسیس کنند. متقاضیان می توانند 7 نوع شرکت را در کشور ترکیه ثبت و تاسیس کنند که دو نوع از این شرکت ها، شرکت شخصی و شرکت با مسئولیت محدود از رایج ترین این شرکت ها در ترکیه می باشند. انواع ثبت شرکت ها در ترکیه عبارت است از:
- شرکت های سهامی Joint-stock companies (با حداقل سرمایه 50.000 لیر)
- شرکت های سازمانی Organizational companies (با حداقل سرمایه 100.000 لیر)
- شرکت های ناشناس Anonim companies (با حداقل سرمایه 50.000 لیر)
- شرکت های با مسئولیت محدود Limited Liability Companies (با حداقل سرمایه 10.000 لیر)
- شرکت های غیر سازمانی Non-organizational companies (بر اساس اساسنامه)
- شرکت های Cooperative companies (بر اساس اساسنامه)
- شرکت های Collective companies (بدون حداقل سرمایه)
- شرکت های Commanded companies (بدون حداقل سرمایه)
ثبت شرکت های سهامی در ترکیه Joint-stock companies
شرکت های سهامی شرکت هایی هستند که سرمایه ثابتی دارند که به سهام تقسیم می شود و مسئولیت آنها در قبال بدهی محدود به دارایی آن شرکت است. در واقع شرکای یک شرکت سهامی در قبال شرکت نسبت به سهم سرمایه ای که تعهد کرده اند، مسئولیت دارند. آن ها به جز سرمایه ای که در قبال شرکت تعهد کرده اند، هیچ تعهد دیگری از نظر بدهی های عمومی مانند بدهی مالیاتی و حق بیمه معوق تامین اجتماعی ندارند. بدهی عمومی غیر قابل وصول از دارایی های شرکت متعلق به اعضای هیئت مدیره است. در مورد بدهی های عمومی شرکت، اعضای هیئت مدیره مسئول درجه دو هستند. یعنی در مواردی که بدهی های عمومی شرکت از دارایی آن قابل وصول نباشد، اعضای هیئت مدیره مسئولیت تضامنی و نامحدود دارند. شرکت های سهامی باید با سرمایه ثابت 50.000 لیر تاسیس شوند، مگر اینکه در قوانین خاص خلاف آن ذکر شده باشد. علاوه بر این حداقل 25 درصد سهام تعهد شده به صورت نقدی باید قبل از ثبت به حساب بانکی به نام شرکت واریز شود. ساختار شرکت های سهامی ممکن است به گونه ای باشد که هر نوع تجارتی را انجام دهند که اساسنامه آن ها از نظر قانونی منع نکرده باشد. تأسیس شرکت سهامی با شریکی که می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد، امکان پذیر است. شرکت های سهامی در ترکیه باید دارای دو ارگان مجاز و مسئول باشند:
مجمع عمومی
ارگانی است که قاعدتاً کلیه سهامداران در هیئت مدیره نمایندگی دارند و مجاز به اتخاذ تصمیمات مهم برای شرکت از قبیل اصلاح اساسنامه، انتخاب اعضای هیأت مدیره، انتخاب بازرس، انحلال شرکت و غیره است.
هیئت مدیره
ارگانی که اساساً مدیریت و نمایندگی شرکت را بر عهده دارد. این امکان وجود دارد که هیئت مدیره متشکل از یک عضو واحد باشد. هیچ شرطی وجود ندارد که اعضا از لحاظ دارا بودن شهروندی ترکیه یا مقیم ترکیه محدود شوند.
ثبت شرکت های خصوصی در ترکیه Private company
این نوع شرکت ها توسط اشخاص حقیقی قابل ثبت می باشد. بر این اساس متقاضی باید شماره ثبت و پروانه فعالیت شرکت خصوصی را دریافت کند. اساسنامه شرکت های خصوصی به صورت محدود بوده و امکان هیچ گونه فعالیت مجزایی وجود ندارد. اگر کسب و کار متقاضی خارجی دامنه فعالیت گسترده ای ندارد، گزینه مناسب ثبت شرکت های خصوصی است، زیرا قیمت ثبت شرکت در ترکیه از نوع شرکت خصوصی در مقایسه با دیگر شرکت ها بسیار کمتر است. هزینه ثبت شرکت های خصوصی در ترکیه در مجموع حدود 3000 لیر است. شرایط تاسیس شرکت در ترکیه برای شرکت های خصوصی و دریافت مجوز کار برای مدیر عامل (CEO) راحت تر است. زمان ثبت شرکت های خصوصی در کمتر از چند روز انجام می شود.
ثبت شرکت های با مسئولیت محدود در ترکیه Limited Liability Companies
اگر تعداد پرسنل کاری شرکت متقاضی خارجی بیش از یک نفر است و متقاضی می خواهد تجارت شراکتی خود را راه اندازی کند، باید یک شرکت با مسئولیت محدود ثبت کند. از شرایط ثبت شرکت در کشور ترکیه از نوع شرکت های با مسئولیت محدود می توان به این مورد اشاره کرد که مسئولیت بدهی های شرکت به سهم سرمایه اولیه هر شخص بستگی دارد. حداقل هزینه تاسیس شرکت در ترکیه از نوع شرکت های با مسئولیت محدود در حدود 5000 لیر می باشد. شرکت های با مسئولیت محدود شرکت هایی هستند که توسط یک یا چند شخص حقیقی یا حقوقی با نام تجاری تأسیس می شوند. سهامداران در قبال بدهی های شرکت مسئولیتی ندارند، بلکه نسبت به سهم اصلی سرمایه تعهد شده و تعهدات اضافی پرداخت دارای مسئولیت هستند. با اجرای قانون 4369 تعهدات سهامداران شرکت با مسئولیت محدود افزایش یافت. طبق این قانون، سهامداران بر اساس نسبت سهم سرمایه خود مسئول مستقیم بدهی های عمومی مانند بدهی مالیاتی و حق بیمه تامین اجتماعی هستند. شرکت با مسئولیت محدود فقط با یک سهامدار تاسیس می شود. تعداد سهامداران نمی تواند از 50 نفر بیشتر شود. شرکت های با مسئولیت محدود نمی توانند سهامی عام شوند. علاوه بر این شرکت های با مسئولیت محدود باید دارای دو ارگان مجاز مسئول باشند:
مجمع عمومی
ارگانی است که قاعدتاً کلیه سهامداران در هیئت مدیره نمایندگی دارند و مجاز به اتخاذ تصمیمات مهم برای شرکت از قبیل اصلاح اساسنامه، تعیین مدیران، انتخاب بازرس، انحلال شرکت و غیره است.
هیئت مدیره
ارگانی که اساساً مدیریت و نمایندگی شرکت را بر عهده دارد. این امکان وجود دارد که یک مدیر انحصاری شرکت را مدیریت کند. حداقل یک مدیر باید سهامدار شرکت باشد و هیئت مدیره متشکل از یک عضو واحد باشد. هیچ شرطی وجود ندارد که اعضا از لحاظ دارا بودن شهروندی ترکیه یا مقیم ترکیه محدود شوند.
شما می توانید در یکی از دفاتر با مشاوران ما قرار مقالات رزرو کنید تا با بررسی شرایط تان، بهترین روش سرمایه گذاری و هزینه های مربوط به دریافت پاسپورت دوم را به شما اعلام کرده و درخصوص نحوه تشکیل پرونده شما را راهنمایی می کند.
شرکت خصوصی یا شرکت با مسئولیت محدود؟
متقاضی با ثبت شرکت با مسئولیت محدود می تواند مجموعهای از فعالیت ها را در اساسنامه شرکت توضیح دهد. شرکت های خصوصی و سهامی خاص هر کدام مزایا و معایبی دارند و متقاضی باید به نوع فعالیت، حجم کار و تعداد نیروی انسانی شرکت خصوصی توجه کند و سپس نسبت به تنظیم اساسنامه و ثبت شرکت اقدام کند. همچنین امکان ثبت شرکت با مسئولیت محدود در ترکیه در سال 2023 با یک پرسنل وجود دارد.
ثبت شرکت های Cooperative companies در ترکیه
اگرچه شرکت های Cooperative companies یا تعاونی ها، شرکت های سهامی محدود یا شرکت های سهامی سرمایه نیستند، اما سازمان های تجاری مشابه با دیگر انواع شرکت ها هستند. جدا از انواع خاص این نوع شرکت ها، تعاونی ها با حداقل 7 سهامدار تأسیس می شوند. تعاونی ها اساساً شرکت هایی هستند که در آن شرکا و سرمایه ممکن است تغییر کند. علاوه بر این شرکت های تعاونی توسط اشخاص حقیقی و حقوقی به منظور تامین و حفظ منافع اقتصادی خود در نیازهای مشترک، شغلی و معیشتی با کمک مالی و نیروی کار با کمک و همکاری متقابل تأسیس می شوند. در صورت وجود شرط در اساسنامه می توان تصمیم گرفت که شرکا در قبال طلبکاران تعاونی مسئولیت نامحدود درجه دو داشته باشند و یا مسئولیت محدود بیش از سرمایه تعهد شده داشته باشند.
ثبت شرکت های Collective Companies and Commandite Companies در ترکیه
شرکت هایی با مالکیت انفرادی و یا شرکت های تضامنی از جمله شرکت های بدون سرمایه Collective Companies and Commandite Companies می باشند. بر اساس ماده 124 قانون تجارت ترکیه، این شرکت ها به عنوان شرکت های سهامی خاص و یا تضامنی شناخته می شوند. شرکت های تضامنی اشخاص حقوقی هستند که سهامداران آن دارای تعهدات نامحدود هستند. آن ها معمولاً شامل تعداد محدودی از شرکا هستند که برای منافع اقتصادی مشترک متحد می شوند. سهام در این نوع شرکت ها قابل انتقال نیست، مگر اینکه همه شرکاء موافقت کنند.
شرکت های Collective Companies
شرکت های Collective Companies با حداقل دو سهامدار تأسیس می شوند. کلیه سهامداران در مدیریت شرکت مشارکت دارند. در مواردی که موافقت اکثریت شرکاء وجود داشته باشد، می توان مدیریت را به یک یا تعدادی از شرکاء واگذار کرد. شرکا در قبال طلبکاران شرکت مسئولیت نامحدود دارند. شرکا باید اشخاص حقیقی و نه اشخاص حقوقی باشند. در شرکت های جمعی شرطی برای سرمایه وجود ندارد.
شرکت های Commandite Companies
در حالی که شرکت های تضامنی به عنوان شرکت های سهامی در نظر گرفته می شوند، شرکت های تضامنی با سهام شرکت های سهامی تاسیس می شوند. در این نوع شرکت باید حداقل دو سهامدار وجود داشته باشد که یکی از آنها شریک با مسئولیت نامحدود و دیگری شریک با مسئولیت محدود است. شریک با مسئولیت نامحدود فقط می تواند یک شخص حقیقی باشد در حالی که شریک با مسئولیت محدود می تواند یک شخص حقیقی یا یک شخص حقوقی باشد. تعهدات شرکای با مسئولیت نامحدود، محدود به مقدار پولی است که آن ها سرمایه گذاری یا تعهد کرده اند. تعهدات شریک با مسئولیت محدود، مشابه شرکای شرکت با مسئولیت نامحدود است. طلبکارانی که نتوانند بدهی را از دارایی شرکت وصول کنند، می توانند به شرکای با مسئولیت نامحدود مراجعه کنند. این شرکای با مسئولیت نامحدود هستند که شرکت را مدیریت می کنند.
ثبت شرکت بازرگانی در ترکیه
بر اساس قانون تجارت ترکیه شماره 6102، انواع شرکت ها در این کشور به دو گروه شرکت های سهامی سرمایه و شرکت های بازرگانی تقسیم می شوند. شرایط ثبت شرکت های بازرگانی همانند نحوه ثبت شرکت واردات و صادرات در ترکیه است. دفاتر ارتباطی که طبق قانون سرمایه گذاری مستقیم خارجی با مجوز خاص تأسیس شده اند را باید به این دو بخش اضافه کرد. شرکت های سهامی، شرکت های با مسئولیت محدود و شرکت های تضامنی محدود به سهام را شرکت های سهامی سرمایه می گویند. سهامداران شرکت سهامی فقط به میزان سرمایه ای که تعهد کرده اند، مسئولیت دارند. شرکت های تضامنی عادی و شرکت های جمعی، شرکت های انفرادی را تشکیل می دهند. در شرکت انحصاری، اصل مسئولیت نامحدود درجه دو در مورد بدهی های شرکت در مورد شرکا جاری است. تشکیل این نوع شرکت ها، کیفیت های اساسی و اصول عملیاتی آنها در قانون تجارت شماره 6102 ترکیه تنظیم شده است، در حالی که اصول عملکرد تعاونی ها تحت قانون تعاونی شماره 1163 است.
نحوه ثبت شرکت در ترکیه برای ایرانیان
ثبت شرکت در ترکیه برای ایرانیان به این گونه است که متقاضی ایرانی در ابتدا باید به اداره مالیات مراجعه کند و کد مالیاتی را برای موسس شرکت دریافت کند. متقاضی ایرانی پس از تایید (Noter) اساسنامه و مدارک جدید باید به اداره ثبت شرکت ها مراجعه کند. از جمله مدارک و اسنادی که متقاضی ایرانی باید ارائه دهد، قرارداد اجاره دفتر و آدرس دفتر شرکت می باشد. پس از تحویل مدارک، یک بازرس برای بازدید از دفتر شرکت اعزام می شود. پس از تکمیل مدارک و پرداخت هزینه ها کد ثبت نام به متقاضی داده می شود. علاوه بر این، متقاضی ایرانی باید برای شرکت خود درخواست “Vergi levhasi” دهد. پس از دریافت این کارت و شماره مالیات، شرکت متعلق به متقاضی ایرانی می تواند به صورت رسمی فعالیت خود را در ترکیه آغاز کند.
آیا با تاسیس شرکت در ترکیه امکان اخذ مجوز کار وجود دارد؟
یکی از موارد مهم برای ثبت شرکت در ترکیه برای متقاضیان ایرانی امکان اخذ مجوز کار ترکیه است. در واقع در پاسخ به پرسش ثبت شرکت در ترکیه چگونه است، البته برای ایرانیان، باید گفت که ایرانیان با تاسیس شرکت در ترکیه می توانند برای خود مجوز کار بگیرند و پس از دریافت مجوز کار بدون محدودیت وارد ترکیه شده و از آن خارج شوند. علاوه بر این ایرانیان می توانند خود را در ترکیه بیمه کنند و پس از 5 سال مجوز اقامت طولانی مدت دریافت کنند.
کدام مشاغل در ترکیه نیاز به ثبت شرکت دارند؟
طبق قانون ترکیه متقاضیان خارجی و حتی شهروندان این کشور برای شروع هر کسب و کاری باید شرکتی را ثبت کنند. در واقع متقاضیان برای ثبت و راه اندازی کافه و رستوران، خیاطی، آرایشگری و هر شغل دیگری نیازمند ثبت شرکت هستند. تأسیس و ثبت برخی شرکت ها در ترکیه منوط به مجوزی است که وزارت ارائه می دهد. این شرکت ها شامل این موارد می باشند:
- بانک ها، شرکت های لیزینگ مالی، شرکت های فاکتورینگ، شرکت های تامین مالی مصرف کننده و پردازش کارت اعتباری، شرکت های مدیریت دارایی، شرکت های بیمه، هلدینگ های تاسیس شده به عنوان شرکت های سهامی، شرکتهایی که صرافی ها را اداره می کنند، شرکت هایی که درگیر انبارداری عمومی هستند، شرکت های دارای مجوز محصولات کشاورزی، بورس کالا، شرکت های حسابرسی مستقل، شرکت های بازرسی، شرکت های مدیریت مناطق توسعه فناوری، شرکت های مشمول قانون بازار سرمایه و شرکت هایی که مناطق آزاد را تاسیس و اداره می کنند.
مدارک لازم برای ثبت شرکت در ترکیه
متقاضیان خارجی و ایرانی ها برای ثبت شرکت در ترکیه باید مدارک لازم را در اختیار حسابرس قرار دهند تا ظرف مدت یک هفته تا 10 روز کاری شرکت تجاری را در ترکیه ثبت کند. قبل از ثبت شرکت در ترکیه متقاضی باید کد اقتصادی دریافت کند. به طور کلی مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت در ترکیه عبارت است از:
- اصل پاسپورت هر شریک (با اعتبار بیش از 6 ماه)
- دو عکس (رنگی با پس زمینه روشن)
- چند نام شرکت برای انتخاب یک نام
- ارائه محدوده فعالیت های شرکت
- تعیین درصد سهم هر یک از شرکا در شرکت
- تعیین رئیس شرکت (یکی از شرکا)
- تعیین آدرس دفتر شرکت در ترکیه
- وکالتنامه شخصی تعیین شده برای ثبت شرکت
- حداقل سرمایه 10.000 لیر ترکیه ( یک چهارم این سرمایه (2500 لیر) برای چند روز در حساب شرکت می ماند.)
مراحل ثبت شرکت در کشور ترکیه
نحوه ثبت شرکت در کشور ترکیه و آگاهی از پیش نیازهای تاسیس و ثبت شرکت واردات و صادرات در ترکیه یا هر نوع شرکت تجاری دیگر از الزامات مهاجرت به ترکیه از طریق ثبت شرکت است. بر این اساس در این بخش مراحل کامل ثبت شرکت در ترکیه در سال 2023 ارائه می شود:
- مرحله اول: متقاضی باید در اولین مرحله پاسپورت های شرکای شرکت را به طور رسمی ترجمه کرده و تاییدیه های لازم را از اداره ثبت (NOTER) دریافت کند.
- مرحله دوم: متقاضی خارجی به عنوان مدیر شرکت تجاری باید یک حسابدار خبره استخدام کند.
- مرحله سوم: در این مرحله متقاضی باید منشور شرکت را تنظیم کند.
- مرحله چهارم: در این مرحله متقاضی باید شماره مالیاتی سهامداران شرکت در موسسه مربوطه را دریافت کند.
- مرحله پنجم: در مرحله بعد متقاضی باید یک فرم خاص برای ایجاد یک شرکت تهیه کند.
- مرحله ششم: متقاضی خارجی پس از تهیه فرم مناسب برای ایجاد شرکت باید فرم اتاق بازرگانی را تنظیم کند.
- مرحله هفتم: در این مرحله متقاضی خارجی به عنوان مدیر شرکت تجاری باید فرم تعهد را در (اتاق بازرگانی) تنظیم کند.
- مرحله هشتم: این مرحله به ثبت رسمی امضای مدیر عامل در اداره ثبت (NOTER) اختصاص دارد.
- مرحله نهم: در این مرحله متقاضی خارجی باید تاییدیه رسمی اساسنامه را از اداره ثبت (NOTER) دریافت کند.
- مرحله دهم: در دهمین مرحله از مراحل ثبت شرکت در کشور ترکیه متقاضی خارجی باید یک چهارم از سرمایه شرکت را به یک حساب در بانک های ترکیه واریز کند.
- مرحله یازدهم: در این مرحله و پس از واریز بخشی از سرمایه، متقاضی باید آگهی ثبت شرکت بازرگانی در ترکیه را در روزنامه های رسمی ترکیه چاپ کند.
- مرحله دوازدهم: پس از آگهی ثبت شرکت متقاضی باید محل خاصی را برای کارهای دفتری و اداری شرکت تجاری اجاره کند.
- مرحله سیزدهم: پس از اجاره یا خرید محل دفتر شرکت تجاری، متقاضی باید شماره مالیات شرکت را از سازمان مربوط دریافت کند.
- مرحله چهاردهم: در این مرحله تاییدیه آدرس دفتر شرکت تجاری در ترکیه توسط کارمند بازرسی مالیاتی دریافت می شود. علاوه بر این متقاضی باید شماره مالیاتی خود را از اداره مربوطه “Vergi levhasi” دریافت کند.
- مرحله پانزدهم: در این مرحله متقاضی خارجی به عنوان مدیر شرکت تجاری در ترکیه می تواند برای چاپ کارت شرکت اقدام کند.
- مرحله شانزدهم: در این مرحله متقاضی خارجی باید برای صدور گواهینامه دفاتر حسابداری و افتتاح آن اقدام کند.
- مرحله هفدهم: متقاضی سپس باید مدارک شرکت را در سامانه مرکزی ثبت (Mersis) ارائه دهد و تعدادی از مدارک را به اداره ثبت مشاغل ارسال کند.
- مرحله هجدهم: در مرحله آخر متقاضی خارجی باید حساب بانکی شرکت تجاری را در یکی از بانک های ترکیه افتتاح کند.
خدمات زندکپیتال در تسریع مراحل ثبت شرکت در کشور ترکیه
متقاضیان برای ثبت شرکت در کشور ترکیه و طی کردن روند قانونی آن نیازمند مشاوره با افراد آگاه، وکلای ماهر و مشاوران آشنا به قوانین ثبت شرکت در ترکیه می باشند. در واقع طی کردن این پروسه حقوقی و نحوه ثبت شرکت در ترکیه باید از طرف وکلا و کارشناسان آگاه به قوانین کشور ترکیه انجام شود که در موسسه های حقوقی و مهاجرتی مشغول فعالیت می باشند. متقاضیان از طریق ارتباط با وکیل ثبت شرکت در ترکیه موسسه زندکپیتال نه تنها با اطمینان روند ثبت شرکت در کشور ترکیه را به این کارشناسان متبحر می سپارند بلکه در وقت و هزینه های خود صرفه جویی می کنند. از جمله خدمات موسسه زندکپیتال برای ثبت شرکت در کشور ترکیه می توان به تسریع مراحل ثبت شرکت، ارائه فرم اساسنامه شرکت، انتخاب نام تجاری برای شرکت از طریق سیستم مرسیس، اعلام شماره فایل و انجام پروسه حقوقی ثبت شرکت در این کشور اشاره کرد. علاوه بر این وکیل و مشاور ثبت شرکت در کشور ترکیه موسسه ما به این پرسش های متقاضیان پاسخ می دهند که ثبت شرکت در ترکیه چقدر هزینه دارد؟ و مراحل ثبت شرکت در ترکیه چگونه است؟
چگونگی افتتاح حساب بانکی در ترکیه برای ایرانیان
افتتاح حساب بانکی در ترکیه برای متقاضیان خارجی و از جمله ایرانی ها یکی از شرایط ثبت شرکت های تجاری در ترکیه محسوب می شود. با توجه به اینکه برخی کشورها با موضوع تحریم مواجه هستند، بانک های ترکیه قوانین سختگیرانه ای برای افتتاح حساب متقاضیان خارجی دارند. به خصوص اینکه قرار گرفتن برخی کشورها در لیست سیاه پولشویی FATF، افتتاح حساب در ترکیه را با مشکلات زیادی مواجه کرده است. با توجه به قوانین سختگیرانه ای که دولت برای تمامی بانک های ترکیه در نظر گرفته است، افتتاح حساب بانکی در ترکیه با محدودیت های زیادی مواجه است. طبق آخرین قوانین و راهکارهای اقتصادی دولت ترکیه در امور بانکی، همه متقاضیان خارجی در صورت داشتن شرایط خاص از جمله شرایط مالی عالی، خرید ملک، سرمایه گذاری در ترکیه و شرایط تاسیس شرکت در ترکیه می توانند حساب بانکی داشته باشند. همه بانک های ترکیه برای افتتاح حساب برای متقاضیان خارجی محدودیت هایی وجود دارد و همه بانک ها برای متقاضیان خارجی حساب افتتاح نمی کنند، اما بانک زیارت (Ziraat Bankası) در مقایسه با دیگر بانک ها محدودیت کمتری دارد. به غیر از زیارت بانک ترکیه، بانک های VakıfBank و İşbank در برخی موارد و در صورت داشتن شرایط لازم و همکاری مدیر بانک ،متقاضیان خارجی می توانند در این بانک حساب افتتاح کنند.
مدارک مورد نیاز برای افتتاح حساب بانکی در ترکیه
از مراحل ثبت شرکت در استانبول، ثبت شرکت در وان ترکیه، ثبت شرکت در ازمیر ترکیه و دیگر شهرهای ترکیه افتتاح حساب بانکی است که به عنوان مهم ترین شرط و مرحله تاسیس شرکت تجاری در ترکیه محسوب می شود. متقاضیان خارجی و از جمله ایرانی ها به منظور افتتاح حساب بانکی برای ثبت شرکت در ترکیه و اخذ اقامت باید مدارک زیر را ارائه دهند:
ارائه پاسپورت و شماره مالیات
پاسپورت و شماره مالیات Vergi است که متقاضی باید قبل از مراجعه به بانک آن را تهیه کند.
ارائه سیم کارت ترکیه یا سیم کارت بین المللی
دارا بودن سیم خط ترک شرط اصلی افتتاح حساب بانکی است، زیرا پیام فعال سازی، امنیت و سایر پیام های بانکی با خط ترکی امکان پذیر می باشد. متقاضیان با پاسپورت خود می توانند خط ترک و سیم کارت خریداری کنند، اما سیم کارت ها در ترکیه 1 تا 3 ماه محدودیت استفاده دارند. متقاضیانی که دارای سیم کارت بین المللی هستند که می توانند پیامک های بانکی را در سراسر دنیا دریافت کنند، می توانند از آن برای افتتاح حساب بانکی استفاده کنند.
ارائه آدرس معتبر در ترکیه
با توجه به اینکه در برخی موارد متقاضیان نیاز به دریافت کارت بانکی حک شده دارند، متقاضیان افتتاح حساب بانکی باید با ارائه آدرس معتبر به بانک جهت تایید اقامت خود و ارسال کارت بانکی به آن آدرس از طریق پست الکترونیکی اقدام کنند.
هزینه ثبت شرکت در ترکیه 2023
متقاضیان خارجی برای پرداخت هزینه های ثبت شرکت در ترکیه باید در ابتدا یک حساب بانکی در این کشور افتتاح کنند. هزینه ثبت شرکت در استانبول و دیگر شهرهای ترکیه تقریباً یکسان است. ذکر این نکته ضروری است که مدیریت هزینه های مدیریت شرکت پس از ثبت شرکت اهمیت زیادی دارد. بر این اساس در پاسخ به پرسش ثبت شرکت در ترکیه چقدر هزینه دارد، هزینه تاسیس شرکت در ترکیه در سال 2023 ارائه می شود:
- هزینه های ثبت شرکت در کشور ترکیه شامل اجاره دفتر، هزینه حسابدار و هزینه سالانه دفاتر و حسابرسی می باشد.
- اگر متقاضی خارجی مجوز کار ترکیه را با ثبت شرکت در این کشور دریافت کرده است، باید ماهانه 1000 لیر به هزینه ثبت شرکت در کشور ترکیه اضافه کند.
- اگر متقاضی خارجی یک حسابدار خبره استخدام کرده است، باید ماهانه 600 لیر به حسابدار پرداخت کند.
- متقاضی خارجی به منظور کاهش هزینه ها می تواند از دفتر کار مشترک استفاده کند که در این صورت هزینه اجاره دفتر را ندارد. هزینه دفتر کاری مجازی یا اشتراکی از 250 لیر در ماه شروع می شود.
- قیمت ثبت شرکت در ترکیه از 800 دلار شروع می شود.
- ثبت نامناسب شرکت در کشور ترکیه و روند اشتباه می تواند مشکلات و بدهی های زیادی را برای متقاضی خارجی ایجاد کند و هزینه های ثبت شرکت را چند برابر کند.
- عملکرد نادرست شرکت در حوزه امور مالیاتی می تواند باعث مشکلات مالیاتی برای متقاضی خارجی شود.
هزینه های جاری شرکت تجاری در ترکیه
متقاضیان خارجی به جز سرمایه اصلی که به عنوان هزینه تاسیس شرکت در ترکیه محسوب می شود، باید هزینه های روزانه شرکت را نیز پرداخت کنند. بر این اساس دیگر هزینه های ثبت شرکت در ترکیه یا هزینه های جاری عبارت است از:
- حق الزحمه حسابدار: حقوق رسمی ماهانه یک حسابدار 400 لیر و بالاتر
- پاداش به کارکنان: اختیاری، اما پرداخت بهتر برای دریافت وام شرکت در آینده
- هزینه اجاره فضای اداری: متغیر بر اساس نوع دفتر و امکانات
- حقوق کارکنان و هزینه های بیمه اعضای شرکت: متغیر بر اساس نوع شرکت، کارکرد شرکت و ساعات کاری
- هزینه آب و برق و تلفن و اینترنت: متغیر بر اساس میزان مصرف
- اجاره محل کار و دفتر شرکت: متغیر و با پرداخت 23% مالیات بر اجاره
- مخارج دفاتر رسمی و پلمپ آن در دارایی: سالانه در حدود 1000 لیر
- مالیات بر درآمد: متغیر و معادل 18 درصد از سود خالص شرکت
آیا برای ثبت شرکت تجاری در ترکیه استخدام کارمند ترک الزامی است؟
برای ثبت شرکت تجاری در ترکیه نیاز به استخدام کارمند ترک نمی باشد. متقاضیان خارجی با ثبت شرکت در ترکیه هزینه های پرداخت شده و شروع کار، حتی در شرایط خاص نیز ملزم به استخدام کارمند ترک نمی باشند و می توانند بدون استخدام کارمند ترک مجوز کار خود را دریافت کنند. البته همه چیز به نحوه تنظیم اساسنامه شرکت بستگی دارد. شرکت تجاری که دو پرسنل در نمودار خود دارد، نیاز به کارمند ترک ندارد یا مدیر شرکت نیاز به استخدام نیروی کاری یا منشی ترک ندارد.
قوانین ثبت شرکت در کشور ترکیه 2023
متقاضیان خارجی و ایرانیان برای آگاهی از شرایط و هزینه ثبت شرکت در ترکیه باید با مشاور و وکیل ثبت شرکت های تجاری در ترکیه مشاوره کنند. در واقع آگاهی از قوانین یک کشور خارجی در مورد یک موضوع خاص کار هر کسی نیست و وکلا و مشاوران موسسه های مهاجرتی در این مورد دارای تخصص کافی هستند. در این جا برخی از قوانین جدید در مورد اقامت از طریق ثبت شرکت در ترکیه ارائه شده است:
- سرمایه گذاران داخلی و خارجی دارای حقوق و تعهدات یکسانی در ترکیه هستند.
- حقوق سرمایه گذاران خارجی بر اساس قانون سرمایه گذاری مستقیم خارجی به شماره 4875 تنظیم می شود که هدف آن تشویق و حمایت از سرمایه گذاران بین المللی است. طبق این قانون حق و حقوق سرمایه گذاران خارجی با داخلی مشابه است، مگر اینکه در قراردادهای بین المللی و مقررات خاص حقوقی به نحو دیگری مقرر شده باشد.
- سرمایه گذاران خارجی می توانند در ترکیه سرمایه گذاری مستقیم خارجی انجام دهند.
- سرمایه گذاران خارجی باید با سرمایه گذاران داخلی رفتار مساوی داشته باشند.
- بر اساس قوانین سلب مالکیت و ملی شدن، سرمایهگذاری های مستقیم خارجی (از نوع شرکت های تجاری) مصادره یا ملی نمی شوند، مگر اینکه برای منافع عمومی ضروری تشخیص داده شود و سرمایه گذاری ها جبران شود.
- سود خالص، سود سهام، عواید حاصل از فروش یا انحلال تمام یا بخشی از سرمایه گذاری، پرداخت های غرامت، هزینه های اخذ مجوز، مدیریت و قراردادهای مشابه که همگی از فعالیت های تجاری سرمایهگذاران خارجی در ترکیه ناشی می شوند و همچنین بازپرداخت، بهره و پرداخت های وام های خارجی را می توان آزادانه از طریق بانک ها یا مؤسسات مالی خصوصی به خارج از کشور ترکیه منتقل کرد.
مالیات ثبت شرکت ها در ترکیه
مالیات شرکتی در ترکیه در مقایسه با کشورهای اروپایی بسیار پایین است و مدیر یک شرکت تجاری در ترکیه باید حدود 15% مالیات بر درآمد خالص بپردازد. پس از ثبت شرکت در کشور ترکیه نوبت به تعیین دوره پرداخت مالیات این شرکت می رسد. دوره پرداخت مالیات می تواند یک ماه تا 3 ماه باشد. روش پرداخت مالیات شرکت تجاری در ترکیه به این صورت است که حسابرس شرکت باید فاکتورهای هزینه و درآمد شرکت را بررسی کند. پس از بررسی فاکتورها و تعیین سود خالص شرکت در حدود 18% از درآمد مشمول مالیات می شود. هر مبلغی که به حساب شرکت وارد می شود، لزوماً نیازی به پرداخت مالیات ندارد و مشاور مالی شرکت بر اساس عملکرد و فاکتورهای شرکت میزان مالیات شرکتی را تعیین می کند.
اخذ اقامت دائم ترکیه از طریق ثبت شرکت
متقاضیان خارجی و ایرانی ها قبل از ثبت شرکت در کشور ترکیه باید مشخص کنند که هدف آن ها از ثبت شرکت در ترکیه چیست؟ آیا هدف از تاسیس و ثبت شرکت در این کشور یک سرمایه گذاری سودآور است و یا اخذ اقامت ترکیه؟ برای برخی از متقاضیان افتتاح یک حساب بانکی در ترکیه، دارا بودن شخصیت حقوقی و تجارت با دیگر کشورها هدف مهم ثبت شرکت در کشور ترکیه است. در حالی که یکی از اصلی ترین اهداف متقاضیان ایرانی برای ثبت شرکت در ترکیه اقامت دائم این کشور است. اخذ اقامت ترکیه ثبت شرکت تجاری از بهترین روش های مهاجرت به ترکیه در سال های اخیر برای متقاضیان ایرانی بوده است. متقاضیان ایرانی با اخذ اقامت ترکیه با ثبت شرکت تجاری می توانند مجوز اقامت کوتاه مدت یک ساله را برای خود به عنوان مدیرعامل و خانواده خود دریافت کنند. در واقع راه های زیادی برای مهاجرت به ترکیه وجود دارد که یکی از راحت ترین آن ها ثبت شرکت های تجاری در ترکیه و اخذ اقامت یک ساله آن می باشد. متقاضیان با ثبت شرکت در کشور ترکیه و اقامت و کار به مدت 5 سال در این کشور می توانند اقامت دائمی این کشور را دریافت کنند. متقاضی در ابتدا با ثبت شرکت در این کشور مجوز 2 ساله اقامت را دریافت می کند. پس از گذشت 5 سال از تاسیس شرکت و مطلوب بودن گردش مالی شرکت متقاضی می تواند مجوز اقامت دائم ترکیه را دریافت کند. متقاضی برای اخذ مجوز اقامت دائم ترکیه باید در طی ۳ سال گذشته از کمک های اجتماعی موسسه های دولتی استفاده نکرده باشد، در این کشور مرتکب جرم و جنایتی نشده باشد و دارای تمکن مالی کافی برای تامین هزینه های زندگی در ترکیه باشد.
اخذ تابعیت ترکیه از طریق ثبت شرکت
همان طور که اخذ اقامت ترکیه از طریق ثبت شرکت امکان پذیر است، شرایط اخذ تابعیت و شهروندی این کشور نیز با تاسیس شرکت تجاری برای متقاضیان خارجی فراهم است. ثبت شرکت همچنین می تواند منجر به اخذ تابعیت ترکیه شود که می تواند یکی از اهداف مهم مهاجرت به ترکیه از طریق ثبت شرکت باشد. متقاضیان خارجی و ایرانی ها که از طریق ثبت شرکت در کشور ترکیه اقامت دارند و مدت اقامت مستمر آن ها به 8 سال رسیده است، می توانند برای دریافت تابعیت ترکیه اقدام کنند. متقاضیان برای دریافت تابعیت ترکیه باید دارای مجوز اقامت قانونی کوتاه مدت، گواهی تمکن مالی کافی و دیگر مدارک لازم باشند.
10 نکته مهم در مورد ثبت شرکت در کشور ترکیه
در ادامه مراحل ثبت شرکت در ترکیه به ارائه 10 نکته مهم و کلیدی می پردازیم که برای انواع ثبت شرکت در ترکیه و مهاجرت به ترکیه از طریق ثبت شرکت الزامی است:
- تاسیس شرکت در ترکیه با پاسپورت و بدون کیملیک انجام می شود و قبل از ثبت شرکت در کشور ترکیه نیازی به اخذ اقامت کیملیک نیست.
- در ترکیه سه نوع کلی ثبت شرکت شامل ثبت شرکت شخصی، ثبت شرکت با مسئولیت محدود و ثبت شرکت بی نام یا تعاونی وجود دارد.
- از شرایط ثبت شرکت در ترکیه این است که ارائه آدرس محل کار و دفتر تجاری الزامی نیست. متقاضی می تواند آدرس منزل خود را به عنوان دفتر شرکت در اختیار اداره ثبت قرار دهد.
- ثبت شرکت شخصی در ترکیه بیشتر مختص شهروندان ترکیه است. به عنوان مثال، سرمایه ثبت شده یک شرکت باید به یکباره در حساب شرکت منعکس شود، اما در ثبت شرکت با مسئولیت محدود متقاضی می تواند ابتدا یک چهارم سرمایه را به عنوان سرمایه اولیه و سپس سه چهارم آن را پرداخت کند.
- متقاضی باید یک یا 2 نام رایج مانند مشاوره، تجارت یا شرکت مسافرتی و غیره را در پشت نام شرکت ذکر کند، اما در اساسنامه شرکت متقاضی می تواند مسائل کلی را که اصلا ربطی به هم ندارند مانند دارو، پوشاک یا ساخت و ساز و غیره را ثبت کند.
- مراحل کامل ثبت شرکت در ترکیه طی یک هفته تا 10 روز انجام می شود.
- طبق قوانین ترکیه، متقاضی خارجی باید امور مالیاتی و اداری را به حسابدار شرکت ارائه دهد. تجربه و دانش حسابدار یا عدم تجربه و دانش او می تواند برای شرکت بسیار مهم باشد.
- پس از ثبت شرکت متقاضی باید یک چهارم اجاره ماهانه خود را به اداره مالیات پرداخت کند.
- هزینه های معمولی هر شرکت تجاری در ترکیه حداقل 200 دلار در ماه می باشد.
- برای تهیه مکانی برای اقامت کارکنان و پرسنل شرکت و منابع انسانی حداقل باید 100.000 لیر هزینه کرد.
- پس از ثبت شرکت متقاضی خارجی می تواند برای دریافت کارت بازرگانی خود از اتاق بازرگانی ترکیه اقدام کند. اخذ کارت بازرگانی از خدمات ثبت شرکت های تجاری در ترکیه است.
- دریافت دامنه برای وب سایت شرکت با پسوند ملی .tr از دیگر اقدامات لازم پس از ثبت شرکت در کشور ترکیه 2023 است. در واقع متقاضی خارجی با ثبت شرکت در ترکیه می تواند یک وب سایت دامنه از دولت ترکیه با پسوند .tr به نام شرکت خود دریافت کند.
- مدیرعامل پس از ثبت شرکت در ترکیه می تواند درخواست مجوز کار خود را به اداره کار ترکیه ارسال کنید.
مزایای ثبت شرکت در کشور ترکیه
متقاضیان خارجی و ایرانی ها با پرداخت هزینه ثبت شرکت در استانبول، ثبت شرکت در ازمیر ترکیه، ثبت شرکت در وان ترکیه و ثبت شرکت در همه شهرهای ترکیه می توانند از مزایای اقامتی و کار و زندگی در این کشور برخوردار شوند. از مهم ترین مزایای ثبت شرکت در ترکیه و اخذ اقامت موارد زیر را می توان نام برد:
- متقاضی خارجی نیاز به داشتن شریک ترک ندارد و می تواند 100% سهام شرکت خود را داشته باشد.
- متقاضی خارجی می تواند مجوز اقامت ترکیه را برای خود و همسر و فرزندانش دریافت کند.
- متقاضی می تواند با گرفتن مجوز کار ترکیه، تابعیت ترکیه و پاسپورت این کشور را بعد از 5 سال دریافت کند.
- متقاضی می تواند در ترکیه حساب بانکی افتتاح کند و از آن استفاده کند.
- متقاضی می تواند از مزایای مبادلات تجاری، راه اندازی کسب و کار به صورت قانونی، دریافت کارت ویزیت از ترکیه و دیگر امتیازهای کسب و کار در ترکیه برخوردار شود.
- ترکیه می تواند با بازارهای جهانی ارتباط برقرار کند.
- ترکیه روابط تجاری بسیار خوبی با اکثر کشورها دارد.
- هزینه ثبت و پشتیبانی شرکت در ترکیه در مقایسه با دیگر کشورها بسیار کمتر است.
- هزینه زندگی در ترکیه در مقایسه با دیگر کشورهای اروپایی بسیار کمتر است.
- مالیات در ترکیه به ارزش درآمد متقاضی بستگی دارد.
- مراحل ثبت شرکت در ترکیه کوتاه است.
سخن آخر
در این مقاله شرایط ثبت شرکت در ترکیه هزینه ثبت شرکت در کشور ترکیه، امکان اخذ اقامت ترکیه از طریق ثبت شرکت و مراحل کامل ثبت شرکت و همه چیز درباره ثبت شرکت در ترکیه مورد بررسی دقیق قرار گرفت. علاوه بر این در مورد ثبت شرکت در ترکیه ملک پور، مدارک لازم برای ثبت شرکت و هزینه های لازم و جاری اطلاعات لازم ارائه شد. متقاضیان با دارا بودن سرمایه لازم و همچنین طرح تجاری و مدارک لازم می توانند یک شرکت تجاری و بازرگانی، حمل و نقل، دانش بنیان و صادرات و واردات را در ترکیه ثبت کنند. اقدام برای ثبت شرکت ترکیه از طریق وکیل ثبت شرکت در ترکیه در موسسه زندکپیتال موجب تضمین روند ثبت شرکت از طریق مراجع قانونی ترکیه و صرفه جویی در زمان و هزینه می شود.